okt 152017
Oversikt: Mel-erstatninger – glutenfritt/lavkarbo

Ja, så var det dette melet da. Dette var ikke lett å finne ut av i begynnelsen av min “karriere” som diabetiker, men nå går det veldig fint 🙂

Det er ikke noe problem å lage kaker og pizzabunner uten hvetemel eller mel med stivelse.

Jeg styrer konsekvent unna det , fordi jeg ikke gidder et blodsukker ute av kontroll.

Ulike meltyper: Jeg tenkte å skrive litt om de forskjellige typene og hva jeg bruker de til. Alle er lavkarbo og glutenfritt (som ofte er en utfordring ved bakst), og inneholder mye fiber.

I Norge er fiberinnholdet trukket fra på  blandingsvarer, etter europeisk standard. Men på enkeltprodukter er de som regel ikke det. Eks. på dette er mandelmel, karbohydrater 11 gr, kostfiber 13 gr.

Det vil si at her er det så mye fiber i at melet ikke skulle gi noe særlig blodsukkerstigning. Her gjelder det å holde tungen beint i munnen, men uten å stresse med dette.

Alle meltypene skal ha en lav GI , så det er opp til en selv hvor streng lavkarbo man vil gå på. Uansett er dette ikke sammenlignbart med hvetemel som har en GI på 100, altså det samme som sukker!!!! For meg er valget enkelt.

Så her får du en liten oversikt:

Mandelmel kommer i to varianter: fettredusert og malte mandler. Det fettreduserte er finmalte mandler som er kaldpresset. Det fjerner 80% av fettet, samtidig som det inneholder mye protein og fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Den andre er rett og slett skjoldete mandler som er malt. Det inneholder da selvfølgelig mer fett. (noe jeg synes er bra :). Malte mandler er også fint å bruke til marsipan.

Mandelmelet er det melet jeg bruker mest, både i bakst og pizzadeig. Men jeg bruker også de andre meltypene jeg beskriver her – i varierende mengde.

Kokosmelet: Dette har en søtere smak enn mandelmel og egner seg godt til bakst, synes jeg. En blanding av mandel og kokosmel gir en god smak på kaker. Man da bør man bruke et egg eller to ekstra, ved bruk av dette melet. (konsistens)

Kokosmelet er også fettredusert.  Det inneholder mye fiber og protein og godt fett. Har 18 gr karbohydrater, men husk at produkter med mye fiber har en lav GI. Jeg har ikke opplevd problemer med blodsukkeret pga kokosmel. Men, som nevnt før, så minner jeg om menge og hvor streng man vil være med lavkarbokostholdet sitt. Personlig blir valget tatt etter hvor stor grad maten påvirker blodsukkeret mitt. Så prøv deg frem med hva som passer for deg og din livsstil (kan ikke få si det nok ganger).

Soyamel er et næringsrikt mel som inneholder flerumettet fett, masse protein og kostfiber. Det ineholder også natrium, kalsium, jern og magnesium.

Jeg bruker dette melet i pizza og wrapsdeiger. Det egner seg også til å jevne sauser og supper istedet for hvetemel (lenger nede i innlegget skriver jeg også om andre alternativer til å bruke i syltetøy og sauser).

Studier har delte meninger om hvordan soya påvirker spesielt kvinner hormonelt. Den diskusjonen går jeg ikke inn på, da én forskning sier det ikke påvirker – mens en annen sier at det gjør. Spis alltid økologisk soya. Alt som er genmanipulert er ikke bra. Det gjelder selvfølgelig også soya. Personlig bruker jeg soya med måte, d.v.s i pizzadeiger og wraps. Alt er “farlig” hvis man overdriver. Er man usikker, så les deg litt opp på emnet. Tror de fleste blir beroliget da 🙂

Styr unna alle produkter som står ukevis ute i butikken, (uten kjøl, spesielt melkeprodukter) de er som regel genmanipulert.

Sesam-mel er et karbofattig mel. Det er næringsrikt og rikt på protein, fiber og mineraler. Det er laget av avskallede, fettreduserte sesamfrø. Kan brukes i alt fra kaker, kjeks, pizzabunner og brød.

Personlig synes jeg melet har en litt bitter smak, men det er bare min personlige smak. Det er bare å prøve seg frem, da melet også er lavere på pris enn de andre meltypene , og i tillegg også næringsrikt.

Peanøttmel er laget av ristede, fettreduserte og finmalte peanøtter. Inneholder 50% protein, 20 gr. karbohydrater og kostfiber 11 gr. Har også høyt innhold av magnesium og sink, B-vitamin og E-vitamin.

Dette melet bruker jeg til kaker, kjeks, i barer og muffins. Du kan også lage peanøttsmør av det.

Alle meltypene jeg har nevnt egner seg veldig bra som melerstating synes jeg. Du må ikke ha alle typene, men mandelmel har jeg alltid i hus. Du må se hva du liker å lage, og hvilket behov du har.

Jeg maler også mandler og peanøtter selv, men det blir ikke fettredusert. Av og til lager jeg mandelmelk og bunnfallet (mandler) tørker jeg og maler. Det blir det nærmeste jeg kommer fettredusert med egenproduksjon, da fettet er i melken:)

 

Kort om noen produkter som kan brukes til å binde og tykne saus og supper.

Fiberfin er kort fortalt, resistent stivelse som ikke fordøyes på vanlig måte. Det oppfører seg som kostfiber. 1 ss gir 6 gr fiber. Jeg bruker den i bakst for å få et høyere fiberinnhold. Kan brukes sammen med yoghurt, og i smoothie som et kosttilskudd.

Pofiber er tørket fiber fra potet og består av en kombinasjon av løselige og uløselige fibre. Dette gjør at pofiber binder seg til væske. Det gjør blant annet at bakverk blir saftigere. Det egner seg også godt til panering, og som bindemiddel i kjøttkaker.

Fiber sørger for at næringsstoffene blir langsommere tatt opp i tarmen, og dette kan sørge for en langsommere blodsukkerstigning. Altså bra for oss personer med diabetes 🙂

Alle disse tre blir brukt til å tykne mat.

Johannesbrødkjernemel brukes i sauser og supper.

Agar Agar og Xanthan gum kan brukes som erstatning for gelatin.

Agar Agar er fin å bruke i syltetøy. Jeg bruker chia-frø og linfrø også for å gjøre syltetøyet tykkere. Da brukes ikke Agar Agar. Av og til koker jeg bare opp bærene med sitronsaft, som også har en fortykkende egenskap. Dessuten er jeg glad i å bruke gelatin (som er supermat), men ikke i syltetøy. Man finner ut hva man liker best ved å teste litt 😉

Fiberhusk er psylliumfrøskall som er pulverisert. Har lignende egenskaper som gluten, men er glutenfri. Den binder væske, og enkelt forklart, er deigen til å holde sammen. Den inneholder ikke karbohydrater.

Fibrex brukes i bakverk for å få opp fiberinnholdet og er en naturlig kilde for glutenfri diett. Bakverk blir mer holdbar pga. den høye vannlagringskapasiteten.

Tips! Alle produktene jeg har beskrevet selges i helsekost og utvalgte dagligvare. Sunkost har brosjyrer som inneholder oppskrifter på sunnere bakst med noen av disse produktene.

Lykke til 🙂

Til informasjon: Innlegget er ikke sponset. Dette er mine egne erfaringer og noen av bildene er hentet fra nettet.

 

 Blogglistenhits

 

 

 

 

 


1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
nyeste eldste mest stemt på
Notify of
trackback

[…] Du kan lese mer om melerstatning og fortykningsmiddel her HER […]