okt 222017
Hvilke type fett er sunt og usunt? Fett er ikke ett fett!

Ja, så var det dette fettet da …
Må innrømme at i begynnelsen av min “lavkarboreise”, så tenkte jeg nettopp det: Fett er vel ett fett. Jeg gir dere en liten veiledning over sunne og usunne typer fett, samt en oppskrift på fettkaffe.

Så enkelt er det ikke, for det er ikke alt fett som er så bra for oss. Og det er det jeg vil skrive litt om. Dette kommer heller ikke til å bli en avhandling, men rett og slett litt informasjon om hvilke fettkilder man bør styre unna, og hvilken som er sunne.
Ja, for oljer og fett er bra for oss – selv om mange har litt “fettfobi”.

Kroppen og hjernen vår trenger fett, så ingen grunn for å være redd for tette blodårer, hjerteinfarkt og høyt kolesterol hvis man er fornuftig 🙂

Det finnes to typer fett : Umettet og mettet.

Mettet fett er fett hvor fettsyrene kun inneholder enkeltbindinger.

 

 

Som blant annet i smør.
Kan jeg ikke bruke margarin da ? Det er stor forskjell!
Margarin inneholder raffinerte matoljer. Disse oljene blir varmet opp, presset og filtrert. Slik olje inneholder ikke næringsstoffer og smaker ingen ting. I tillegg har de fleste et ubalansert omega-3 og omega-6 blandingsforhold.For mye omega-6 kan gi betennelsestilstander, så styr unna. Et eksempler på dette er billig solsikkeolje, soyaolje og mais.
Så mitt råd er å bruke smør, IKKE margarin og billige matoljer.

 

 

 

Kan jeg bruke kokosolje? Ja, det kan du. Kokosolje som er kaldpresset er sunt. Kokosolje består av mellomlange fettsyrer som ikke krever galle for å bli fordøyd. De forbrennes i kroppen og lagres sjelden som fett.
Kokosoljen på bildet her lukter og smaker kokos, så derfor egner den seg i bakst, nettopp pga dette.

 

Denne kokosoljen er også kaldpresset, men uten smak. Den egner seg godt til steiking da kokosolje tåler høy temperatur.
Kokosolje har antibakterielle egenskaper og passer derfor supert til å lage hjemmelaget tannkrem (kommer innlegg om dette seinere, da jeg også er utdannet hudpleier og synes matingredienser er superbra til slik bruk :))

Tips: Egner seg også som sminkefjerner, hårkur, kroppsolje og tannpuss blant annet.

Kokosolje finnes også med ulike smaker, til baking og til steiking. Bare å bruke fantasien 🙂

Kokosolje med smak – eks. chili og hvitløk

 

MCT olje har blitt veldig populær. Den brukes i Bullet Coffee eller på norsk – fettkaffe. Den gir energi som varer lenge og fordøyes lett. Som alt annet fett påvirker MCT OLJE ikke blodsukkeret. Den blir kalt treningsoljen pga. sine mellomlange fettsyrer som gir lett opptakelig og utnyttbar energi.

Her er oppskrift på fettkaffe:

  • Visp et egg i en kaffekopp
  • Tilsett en skvett MCT eller en skje kokosolje.
  • En skvett fløte.
  • Fyll opp med varm kaffe og pisk godt.

Da har du et lite måltid i seg selv. Ps. Du kan også bruke smør om du ikke har kokosolje.

Fettkaffe

 Umettet fett som enten er enumettet eller flerumettet.

Den mest kjente enumettete fettet er omega-9. Den finner vi i mandler, olivenolje, avokado, rapsolje, smør og svinefett. Dette fettet er flytende i romtemperatur, men blir fast i kjøleskap. Det er bare å teste med olivenolje. Er den ikke ekte, forblir den flytende. (en kaldpresset god olivenolje vil stivne i kjøleskap) Enumettet fett lager kroppen selv.

Flerumettet fett er flytende i romtemperatur og i kjøleskapet. Slike oljer er soya, mais, solsikke og margariner.
Omega-3 og Omega-6 er essensielle fettsyrer. Nervesystemet og hjernen består hovedsakelig av disse fettsyrene, og sørger for overføring av signaler mellom nervene i hjernen og nervesystemet ellers i kroppen.
Så en gang for alle : Vi MÅ ha fett!

 

 

Kaldpresset olje

På bildene over ser vi et utvalg av gode kaldpressete oljer.

Gode oljer inneholder omega-3 og omega-6 i et balansert forhold.
De inneholder også sterke antioksidanter og styrker forbrenningen.
Bruk disse til dressinger og dipp eller ta de som tilskudd. (1 ss )
Til baking og steking: bruk kokosolje eller smør som tåler varme bedre.
Styr unna solsikkeolje (her for mye omega-6), maisolje og soyaolje.
Se også opp for ferdige dressinger og marinader, som ofte er full av ødelagte fettsyrer.

Håper denne lille veiledningen var til nytte. Er du fremdeles litt usikker på dette med fett, søk informasjon hos seriøse kilder.

Dette var en veiledning på hva som kan brukes i praksis i matlaging. Og håper det gir en nyttig oversikt.:)

Men husk at mat er kos og livsglede, så gjør så godt du kan.
Det er garantert godt nok 🙂

Klem fra meg 🙂

Blogglistenhits


Leave a Reply

avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Notify of