sep 272017
Test av sukkererstatninger – diabetes og lavkarbo

Dette skal ikke være en avhandling om sukkererstatninger, men heller en veiledning om alternativer til raffinert sukker.:)

Det første jeg gjorde når jeg fikk diabetes 1, var å kutte sukker. Jeg var, og er, ikke interessert i å kutte ut søtsmak i kostholdet mitt. Jeg vet det er mange på lavkarbo som gjør det av forskjellige grunner, men jeg er ikke en av dem. Må også si at jeg ikke er så streng på lavkarbo heller. Noen dager sikkert, men langt fra alle.

Jeg har for lengst sluttet å telle kalorier. Jeg vet nå av erfaring hva sånn ca. jeg får i meg av karbohydrater, fett og protein. Det krever litt arbeid i begynnelsen, men går greit etter hvert som erfaringen kommer.

Vil også nevne her at det er mange varianter av lavkarbo, og jeg har min. Det er viktig å kjenne på hva man synes er et greit kosthold, uten at man går på for mange smeller. Mat er en så viktig del av livskvaliteten, så kjenn på hva som er riktig for deg.

Grunnen til at jeg tar opp dette tema, er at mange mener man må kutte ut søtsmak i kostholdet. Det er IKKE aktuelt for meg. Jeg er mest opptatt av hva som er bra for blodsukkeret mitt og MIN livskvalitet.

Det er også mange meninger om hva som er best for kroppen. Noen går på streng lavkarbo matkur (maks 20 gr karbo per dag). Noen holder seg rundt 50 gram (meg feks). og noen mellom 70-100 gram per dag. Fedon Lindberg (indremedisiner) mener at man er i ketose når karboinntaket er under 100 gram per dag. Hvis ketose er målet da:) (ketose betyr at man forbrenner fett)

Finn ut hva som er best for din kropp og kos deg 🙂

Nå til alternative sukkererstatninger: 

Jeg vil ikke gå inn på en diskusjon om aspartam, da dette er et kunstig søtstoff. Det er ikke blodsukkerstigende , men det er vel ingen tvil om det ikke er kjempesunt.

Sukrinproduktene er et godt alternativ til sukker. (jeg er ikke sponset :)) Sukrin er fremstilt ved fermetering med druesukker som råstoff. Etter gjæring , filtrering og rensing finnes det ikke sukker og gjær igjen i produktet. Derfor er sukrin egnet for de med Candida-intoleranse.

Det som er bra, er at det ikke gir blodsukkerstigning (vær oppmerksom på at sukkeralkoholer- navn som ender på -itol KAN øke blodsukkeret i varierende grad hos diabetikere) JEG har ikke merket noe på disse produktene. Uansett er det ikke sammenlignbart med raffinert sukker.

Produktene skader ikke tennene, har 0 kalorier, er 100% naturlig og virker som antioksidant i kroppen.

Bilder: Videre følger bilder av ulike varianter, og litt forklaring hva jeg bruker de forskjellige typene til. Og det er IKKE nødvendig å ha alle typene i hus. Du må selv finne ut hva du trenger det til. Er det i baking ? I varme drikker? I smoothie etc.

Vanlig sukrin er mest lik sukker i konsistens og utseende . Det har  omtrent 70% av søtsmaken som sukker, så prøv deg frem. Noen liker jo det veldig søtt (som meg), noen ikke.  Jeg bruker denne i baking, men kan selvfølgelig brukes i te og andre drikker. De som liker at det knaser når de tygger, kan bruke den på yoghurt og lignende.

Sukrinmelis er kort og godt finmalt sukrin. Denne liker jeg veldig godt. Jeg bruker den i varme drikker, smoothie, til glasur og til å lage marsipan. Er god i yoghurt også synes jeg, da jeg ikke liker den knasende følelsen. Den har 100 % søtningsgrad som sukker.

Dette er akkurat som brunt sukker. Den smaker karamell, synes jeg, og er veldig god i bakevarer. Den har en

 

GI på 1 som ikke er nobelastning på blodsukkeret. Du kan bruke sukrin gold på samme måte som vanlig brunt sukker eller raffinert sukker. Har 100% søtningsgrad som sukker.

 

Sukrin + er dobbelt så søtt som vanlig sukker, så brukes i halv menge. Her er stevia smeltet inn i hvert korn. Dette gjør at det ikke har en kjølig ettersmak eller bitter smak som er vanlig med reine stevia og sukrinprodukter. ( jeg må være lammet i smaksløkene mine, for jeg kjenner ikke noe kjølig eller bitter smak i produktene :))

Stevia er utvunnet fra steviaplanten. Den er opptil 450 ganger søtere enn sukker. Bruk derfor lite av den, gjerne blandet med vanlig sukrin. Denne må du prøve deg frem med. Har gått på ett par smeller her 🙂 Til og med jeg har synes det ble for søtt 😉

Sukrin:1: Brukes som vanlig sukker da den har samme søtningsgrad (100%) Bakverk kan bli tørt ved for høy andel. Bland i litt av et annet sukrinprodukt ved bruk til baking for å unngå tørrhet.

Favoritten: Dette er en av favorittene mine 🙂 Fordi den kan karamelliseres HURRA!!! Identisk til sukker, og sukkeret ditt skal du lage creme brulee 🙂 Har 7 i GI , så litt blodsukkerstigende. Jeg merker ikke noe særlig, så det er sagt. Jeg bruker denne i barer og til å lage karamell. NAM 🙂 Det vil dere se på oppskrifter etter hvert som de blir lagt ut. Tagatesse er dobbelt så søt som sukker,  så bruk halvparten i en oppskrift.

Som navnet sier  er det mye fiber i Fibersirup. Dette er ikke en “vanlig sirup”, men har sirup konsistens. Den har 70% fiber og 5% sukkerarter ( som er sukker) Denne bruker jeg i barer og kjeks. Det gir en litt sprø og seig konsistens på cookies 🙂 Kan også blandes med sweetdrops om du ønsker for variasjon i smak. Fibersirup gir blodsukkerstigning på meg, men husk at vi reagerer forskjellig. Jeg er veldig sensitiv på sukkerarter og stivelse da jeg bruker lite insulin. Men den er kjempegod 🙂 Den har 60% av sukker sin søtningsgrad.

Fibersirup gold kan erstatte honning og sirup. Den er selvsagt sunnere da den inneholder bare 5% sukkerarter og 69% fiber. Jeg bruker den også i barer, men den passer mer til pannekaker, desserter, is og bær. Den er like søt som sirup og sukker. Denne gir også blodsukkerstigning da den inneholder sukkerarter, men selvfølgelig ikke sammenlignbart med vanlig sirup som er rent sukker …

Yaconsirup: Dette er en sirup som er utvunnet av Yaconplanten og den blir dyrket i Andesfjellene. Den inneholder inulin som har flere helsefremmende egenskaper. Kort fortalt er denne sirupen helt unik. Dens innhold av karbohydrater taes nemlig ikke opp i kroppen. Og dens høye innhold av antioksidanter gjør den til supermat. Jeg synes den smaker karamell og er super over yoghurt og is som karamellsaus. Yaconsirup kan ikke karamelliseres !! Men det er jo fantastisk å kunne spise den uten å tenke på blodsukkeret. Absolutt å anbefale 🙂

sweet drops

Sweetdrops kommer i mange forskjellige smaker. De kan brukes i smoothie, varme drikker og bakst. Også i desserter selvfølgelig 🙂 De er ikke blodsukkerstigende, og de er søte. Forsøk deg frem med noen dråper om gangen. Ellers er det lett å gå på en sukkersmell 😉

Håper dette var litt informativt. Det er en liten veiledning i jungelen av sukkererstatinger. Det finnes mange fler, men jeg har konsentrert meg om de som er mest mulig naturlig. Det er bare å finne sine favoritter.

Lykke til 🙂

 
Blogglistenhits


1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
nyeste eldste mest stemt på
Notify of
trackback

[…] Du kan lese mer om sukkererstatninger HER […]