jun 202018
Te fra fermeterte urteblader

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette innlegget er laget med inspirasjon fra en flott side om ville vekster og fermentert mat 😋 Link nederst i innlegget 👇

Jeg synes alltid det er godt å komme seg ut av godstolen og bevege seg. Jeg har hund, så ut må jeg uansett. Da synes jeg det er koselig å sanke litt innimellom også. Blader fra urter og bær-busker kan fermeteres og brukes til te.

Jeg har brukt blader fra Geitrams og bringebærbusker og det ble en god te. Ligner litt på svart te, og så er jo denne helt økologisk så man vet hva man drikker 😊

I folkemedisinen er Geitrams kjent for å være adstrigerende  og sårrensende . Laget som te er den litt vanndrivende. ( detox )

Bringebærblader inneholder C-vitamin og garvestoffer, men ærlig talt plukker jeg fordi det er gøy å lage sin egen te. Og når bladene blir fermetert først, blir smaken en annen enn ved å tørke direkte.

Plukk blader fra bringebærbusker, geitrams og andre spiselige urter og bærbusker. Bladene er best når de er små og blomstene ennå ikke kommet i blomstring. Men jeg har plukket fra bringebærbusker hvor bladene er blitt ganske store. Smaken er sikkert bedre når de er på størrelse med litt store museører, men jeg synes min te var god likevel.

Etter at bladene er kommet i hus, skal de fermeteres. Press bladene hardt ned i glass med lokk. ( og da mener jeg hardt) Poenget er at bladene skal “svette”. Sett ovnen på 40-50 grader og la stå i 2 døgn. Jeg skrur ikke lokket helt igjen, så litt luft kommer ut.

Så skal bladene tørkes.

Det kan du gjøre i stekeovnen på 50 grader med døren på gløtt.

I en dehydrator beregnet på tørking av frukt, bær og sopp.

 

Eller i et hjemmelaget tørkestativ 🙂 Dette laget faren min til meg for maaaange år siden. Det er laget av bilderammer, hønsenetting og litt kjetting og tau. Jeg har matpapir i bunn og legger blader og urter oppå. Går faktisk fort å tørke i den. En god ide til energisparing 🙂

Når bladene er knusktørr ( det må de være, ellers mygler de ) fyller jeg kakebokser eller lignende. Uansett hva du bruker skal boksen være tett, ellers kommer fuktighet til.

Tips: Bruk tesil så slipper du grums i bunnen av koppen. Finnes også kopper med tesil og lokk.

Lykke til og god sanking 🙂

Vil du følge siden “Det glade lavkarboliv” finner du den HER

Jeg har laget dette innlegget på inspirasjon fra siden ( har fått lov 🙂 ) ” Ville vekster og fermetert mat”. Den finner du HER

 Blogglistenhits


1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
nyeste eldste mest stemt på
Notify of
trackback

[…] Ps. Teen på bildet er hjemmelaget av fermetert og tørket geitramsblader. Les mer HER […]