mai 192018
Klarnet smør (Ghee) med ramsløk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå lukter det ramsløk i hele leiligheten min. Har vært så heldig å få være med på sanketur med personer som vet hvor ramsløken vokser. Siden det er blitt så populært, er det ikke mange som forteller om stedene sine . Det er jo faktisk fare for at noen ikke bruker naturvett, og rensker områder. Skal man sanke, så for all del ikke dra planten opp med roten. La den stå igjen slik at den kan formere seg. Og plukk med fornuft.

Ramsløken er en flerårig plante som kan bli opp til 50 cm høy. Det er en vårplante som brer seg seg utover skogbunnen. Man kjenner en intens lukt av hvitløk der den vokser. Stengelen har vanligvis bare to løkblader som vokser oppover i urtebladskiver. Kan forveksles med liljekonvall før blomstring, men liljekonvall lukter ikke løk.

Ramsløk er blitt utrolig populær i matlaging. Og hos kokker er den regnet for gourmetmat. Den kan brukes i salater, i oljer , til pesto osv. Det er bare å bruke fantasien.

Så hva laget jeg? Jeg hadde lyst å prøve på å lage klarnet smør med ramsløksmak. Klarnet smør er smør hvor melkepartiklene er fjernet. Et glimrende stekealternativ for dem med laktoseintoleranse. Klarnet smør tåler også høy steketemperatur.

 

Klarnet smør tar litt tid å lage, men det er ikke vanskelig, Og absolutt verd det.

INGREDIENSER

  • 1 pakke meierismør
  • 1 neve ramsløkblad

SLIK GJØR DU 

Smelt smøret på svak varme slik at melkepartiklene synker til bunns. Ikke rør i væsken.

Hell av den klare væsken, som er det klarnede smøret uten melkepartikler. Jeg begynte med å helle i kaffefilter, men det ble jo allllldri ferdig 🙂 Til slutt silte jeg direkte i dørslaget siden den er veldig finmasket.

Neven med ramsløkblad ble kjørt i en liten kjøkken maskin med kniv og rørt inn i det klarnede smøret. Jeg lot det stå på svak varme i 2 timer, slik at smaken fra bladene kunne sette seg skikkelig. Sil fra bladene direkte opp i et glass som har lokk man kan skru igjen. Norgesglass og syltetøyglass er glimrende. Klarnet smør stivner, og skal oppbevares i kjøleskap. Ta ut en liten stund før bruk. Da er det ikke så hardt.

Dette smøret gir en fantastisk smak til fisk og kjøtt. Og SE på fargen da 🙂

Slik blir ghee`en når den stivner. Her er den rett fra kjøleskapet. Det er ikke noe problem å skrape med en skje for bruk til steiking 🙂

Det er mulig å kjøpe ramsløkfrø. Da kan man plante i store krukker, bøtter og spann. Eller i hagen. Man kan også plante frøene i skogen og få sin egen høsteplass . Sjekk hos forskjellige hageland og nettbutikker for frø.

Lykke til 😊

Følg oss gjerne på facebook siden “Det glade lavkarboliv” for mer inspirasjon: HER

 Blogglistenhits


Leave a Reply

avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Notify of