Chayote hører til gresskarfamilien, ser ut som en pære , minner om agurk og kan erstatte spuash. Forvirret?
Det at jeg først og fremst forsøker å lage noe med Chayote, er selvfølgelig det lave innholdet av karbohydrater. I tillegg har den A- og C-vitamin. Og kokt og gratinert er skallet mykt, og dermed kan hele grønnsaken spises.
Så hvor kommer denne grønnsaken fra? Den er opprinnelig fra Mellom-Amerika, men det var spanjolene som brakte den til Europa. Derfra har den spredd seg til Afrika og Asia.
Kjøttet er fast og hvitt med en kjerne i midten ( kan spises ). Smaken er litt nøytral og søtlig.
Så hva kan den brukes til ? Den blir mest brukt kokt til fisk eller kjøtt. Den passer også gratinert, som her, i wok, og i salater.
Jeg kjøpte grønnsaken i en eksotisk butikk, men man kan sikkert få tak i den i utvalgte matbutikker. Jeg spør alltid butikkpersonalet hvis det er noe jeg lurer på eller ønsker. Er man heldig så bestiller de inn varen. Ellers er det bare å gjøre som jeg, vandre rundt i dagligvarer og kikke….
INGREDIENSER
- 1 Chayote
- 1/2 pakke kjøttdeig
- 2 Fennikel
- Raspet hvitost etter smak. ( jeg liker mye ost i gratinering )
- En skvett fløte ( 2-3 ss )
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1/2 ts chili
- Annet krydder etter smak
SLIK GJØR DU
Del Chayoten i to og kok i vann i ca. 40 minutter.
Skrap ut innmaten ( la det være igjen ca. 1 cm rundt skallet ) og sil av væske gjennom en sil.
Stek kjøttdeigen ferdig i en panne. Bland den så sammen med grønnsak-kjøttet.
Legg de to halve Chayotene i en ildfast form og fyll opp med blandingen. Dryss over raspet hvitost. Hvor mye er en smakssak 🙂
Stek til osten er gylden på ca. 180 grader midt i ovnen. ( ca. 15 minutter )
Mens retten står i ovnen, hakker du opp fennikel i biter og koker i 5-10 minutter. Kjør bitene til mos i blender eller kjøkkenmaskin med en skvett fløte, salt og pepper etter smak. Hold fennikel-mos varm i en panne til gratineringen er ferdig. Server gjerne mosen i små former.
Man kan lage denne retten til ganske mange om gangen. Beregn en halv Chayote og en fennikel per person. Du kan også lage denne vegetarisk ved å kutte ut kjøttet og erstatte det med løk og paprika, for eksempel.
Da er det servert 🙂 God fornøyelse 🙂
I Chayote er det 2,8 karbohydrater per 100 gram
I Fennikel er det 1,8 Karbohydrater
For mer inspirasjon kan du bli medlem av facebookgruppen “Det glade lavkarboliv ” HER
Leave a Reply