nov 012017
Fløtegratinert kål med bacon hos Benedikte

Kål kan brukes på så uendelig mange måter i matlaging. Spesielt hodekål har en lang tradisjon i norsk kosthold, og er en briljant i husmannskosten.

Grønnkålen er også en gammel grønnsaksplante i Norge.

Det finnes et godt utvalg av kålsorter i butikkene nå til dags: Hodekål, knutekål, kinakål, rødkål, rosenkål og grønnkål er noen. (har allerede lagt ut oppskrift med knutekål som poteterstatter HER) De kan brukes nærmest til alt som f.eks i supper og wok, i salater, som stuing og som tilbehør. Det er bare å bruke fantasien og tilsette denne fantastiske grønnsaken i kostholdet, fordi næringsmessig er den  supermat og attpåtil god på smak.

Det er en god idé å knaske på rå kål 🙂 Ikke bare inneholder de antioksidanter som er bra for immunforsvaret, men også fiber som hjelper til med å ha en god fordøyelse. Kål inneholder vitaminer og mineraler, er kalorifattig og ikke minst lavkarbomat. I tillegg er den en rimelig matvare og tilgjengelig  i en eller annen variant året rundt.

Jeg fant frem bestas gamle jerngryte og satt igang 🙂

Som dere ser er gryten litt rusten i bunnen. Det var slik man fikk jern i seg i gamle dager. Ikke farlig, og helt super å bruke:) I dag er jerngrytene som regel belagt med en eller annen emaljering. Jeg personlig ville kjøpt uten fordi det er naturlig, rett og slett. Jeg vasker min med såpe og skyller godt. Vet at noen ikke bruker det, men bryr meg ikke om litt rust. ( men min er gammel da:)) Og hvis man bruker den ofte, trenger den ikke bli smurt inn med fett hele tiden etter vask.

  • Jeg smelter en god klatt smør i gryten før en pakke med baconterninger blir tilsatt og stekt.

  • Skjær opp litt hodekål og stek sammen med baconet. Tilsett chili, hvitløk, salt og pepper etter smak.
  • Bland i 2 dl fløte . Bland så 1 dl vann med 1 ts Johannesbrødkjernemel i et lite syltetøyglass og rist godt. Denne blandingen tilsettes i gryten og kokes opp. Det gjør at kålblandingen får en tykkere konsistens, uten stivelse 🙂 Går man ikke på strikt lavkarbo , kan man bruke potetmel.

Av denne blandingen fikk jeg tre porsjoner.

Så man lager så stor gryte man trenger, tilsett bare mer av hver ingrediens bortsett fra blandingen med Johannesbrødkjernemel. Ikke lag en blanding til med det før du ser konsistensen.

Dette er en kjapp middag å lage og en rimelig, sunn og god rett. Og så kan man variere mengden på ingrediensene etter hvor mange man er.

God middag 🙂

Klem

 

Blogglistenhits


Leave a Reply

avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Notify of