aug 052017
Hermetisering av bær – lettvint oppskrift

 

Som en ekstra bonus har vi en vakker natur med mange planter og bær som kan brukes til mat. Og helt gratis til og med! Men jeg tror det er de færreste som hermetiserer bær.

Mens andre jegere jakter på hjort og elg, jakter jeg på bær. Da får jeg meg en trimtur i skogen, og i tillegg får jeg masse deilig bær jeg kan bruke i matlagingen til høsten.

Jeg hadde lyst å prøve å hermetisere – det var ikke så vanskelig som man trodde dersom man gjør det lettvint.  Jeg hadde bare et par glass, og tok derfor enklere måte, ved å lage de i pannen.

bær, blåbær

SLIK GJØR DU

  • Jeg fylte bær på nyvaskede glass og blandet inn litt sitronsaft og sweetner. (etter smak) . Skruglass, norgesglass o.l. skal skrues helt igjen, så åpnes lokket litt igjen – ca. 1 cm (med gummiring på hvis det er norgesglass). Glasset med klips og gummiring kan lukkes helt igjen, fordi luften slippes ut automatisk og man slipper å skru opp igjen lokket. Dette gjør man fordi trykket kan gjøre at glasset sprekker.

Husk at det skal ikke ligge noe bær-rester eller søl mellom lokket og gummiringen – da blir det ikke helt tett.

  • Glassene settes i panne med kaldt vann. Bruk rist i bunnen. Dersom glassene har forskjellig høyde, så legger et lokk fra et annet glass i bunnen på risten, slik jeg måtte i dette tilfellet.
  • Fyll vann til et par cm under lokket på glassene. Vannet kokes langsomt opp.
  • Når det koker legges det lokk på pannen.
  • La koke i 10 min. Skru igjen lokket på glassene og avkjøl.

DSC_0004 hermetisere.JPG

Dersom man har hermetisert rett skal bærene holde ca. ett år, på et kaldt og mørkt sted. Kanskje lenger. Skal kunne oppbevares i romtemperatur.

For å si det sånn – dersom du ikke har lykkes så lukter det når du åpner glasset.

Foreløpig har jeg bare tatt to glass i forsøket, men de står i kjøleskapet -mest for testens skyld.

  • Dersom man har mange glass, så kan man sette de i ovnen på 100 grader i 90 min. Glassene må være varme hvis man velger ovn, dette gjør du ved å helle kokende vann over de. Så fylles glassene med bær, og så settes i ovnen.

Saft av rips og bringebær

I mine gamle Hansa flasker er det saft laget på rips og bringebær. Det er bare å koke opp bær med vann (bruker som regel 2-3 deler vann til 1 del bær), siler av og koker opp på nytt med sukrin  eller sweetner. Det er en smakssak hvor mye man vil tilsette. Hell på flasker som har hatt kokende vann i seg. Dette er ikke hermetisert saft, så sett i kjøleskap. Holder seg en god stund uten konservering.

Håper de som prøver lykkes.

Tror aldri mine blir så gamle at jeg får noe svar på om hermetiseringen lykktes.

Men ønsker alle en god bærjakt 🙂

Tips : Hermetiserte bær med fløte er veldig god dessert. Og til kakefyll er det perfekt.

 

 

  Blogglistenhits


Leave a Reply

avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Notify of