mai 032018
Saft av bjørkeskudd

 

De fleste har sett eller vet hva et bjørketre er. Kanskje ikke alle vet at navnet kan føres tilbake til gammelindisk eller sanskrit. ( gammelt språk som hører til i den indoariske greinen av den indoeuropeiske språkfamilien ) Med andre ord uhyre gammelt.

I vår folkemedisin er bjørken anvendt på mange måter. Te av løvet er blitt brukt gikt og hemorroider og uttrekk ble brukt til å vaske stikk fra mygg og veps. Bjørkesaft ( sevje) blir den dag i dag brukt til saft og til å koke inn til sirup.

Så hva fant jeg på da ? Jeg ville lage saft av bjørkeskuddene. De er små som museører nå, og ikke så besk på smak. Bjørkebladene inneholder mye C-vitamin, så plukk gjerne og lag te. ( de inneholder også garvesyre, saponin som er en gruppe glykosider og flyktige oljer som er vanndrivende.

Jeg er sjokkert av hvor mye sukker som blir tilsatt saft og syltetøy som er hjemmelaget. Å kutte ut søtsmak og sukkererstatning er ikke noe tema for meg, men det går virkelig an å lage dette uten å få sukkersjokk.

Smaker det godt spør mange. Det synes jeg, men vi er alle forskjellig. Denne saften har en grapefrukt lignende smak. Absolutt ikke dårlig. Det handler en del om å introdusere nye smaker og tørre å prøve nye råvarer. Man får en tur ut, plukke og sanke selv, og ikke minst så er det gratis mat.

Det er absolutt noe en bør teste ut 🙂

Her er oppskriften :

INGREDIENSER

  • 100 gram bjørkeblader ( det klarer alle å plukke )
  • 2 liter vann
  • 1 dl sitronsaft
  • 10 ss Sukrin:1 ( eller mer av vanlig sukrin)
  • 2 måleskjeer steviapulver ( her menes måleskje som følger med i pakken )

Husk at søtningsgrad er en smakssak, så bruk den sukkererstaningen du har og prøv deg frem. Oppskriften er en veiledning 🙂

SLIK GJØR DU 

Kok opp bjørkeblad og vann og la koke på svak varme 1 time. Sil av vannet og hell det tilbake i gryten. Tilsett sitron og søtning etter smak. Tapp på flasker og avkjøl. Sett i kjøleskapet og server iskald.

Dette er en bra erstatning for juice og andre drikker som inneholder mye fruktsukker.

 

Synes den gamle saft/vin kannen kom til sin rett. Den er arvet, så jeg aner ikke alderen. Men tror den begynner å trekke på årene. Vakker er den iallefall.

God sanking til dere som vil prøve 🙂

Blogglistenhits


2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Benedikte KnudsenMaria Recent comment authors

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
nyeste eldste mest stemt på
Notify of
Maria
Gjest

Man kan bruke en vanlig saftkoker til dette også?