feb 132020
Hjemmelaget ketchup ( laget i trykk-koker )

Å lage sin egen ketchup med de smakene man liker, er noe helt annet enn den man får kjøpt i butikken. Lag dobbel porsjon og frys ned eller gi vekk i gave til noen.

Du kan selvfølgelig lage ketchup uten trykk-koker, og fremgangsmåten blir beskrevet lenger nede i innlegget. Jeg valgte å lage noe enkelt, rett og slett for å teste ut programmer i multikokeren.

Hvis man velger å kjøpe en multikoker, så er det ikke nødvendig å kjøpe den dyreste. Jeg kjøpte min på Jula, og der koster den rundt 1000,- kroner. Den har ikke funksjonen til yoghurtlaging som noen har, men det er lett å lage uten multikoker. Jeg har en som jeg kjøpte rimelig på Clas Ohlson , som av og til er i bruk 🙂

Du kan også bli med i facebookgruppen “Matglede med karbokutt ”    i linken under. https://www.facebook.com/groups/1992378997502826/?epa=SEARCH_BOX

I en multikoker kan man steke, bake, trykk-koke og sakte-koke. Mulighetene er mange. Så er spørsmålet : Trenger vi virkelig en slik for å kokkelere på kjøkkenet ? Absolutt ikke. Man lager like god mat uten. Det tar bare litt kortere tid. Så det går fint å lage oppskriftene til multikoker uten å investere i en slik.

Slik ser min ut 🙂

Her er oppskriften:

KETCHUP:

INGREDIENSER

2 ss olje

1 medium løk ( gjerne rødløk )

2 fedd hvitløk

1 boks med hakkede tomater

1 -2 ss tomatpurre ( valgfritt )

1/2 dl rødvinseddik. (vanlig 7 % går også fint, men bruk da bare 2-3 ss )

4-5 ss sukkererstatning

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts paprika

1 ts Worcester saus

1/2 ts Tabasco

1/2 ts chili

SLIK GJØR DU

Trykk på menyknappen og velg Saute. Stek løk og hvitløk i 3-4 minutter.Lokket skal IKKE være på ved denne funksjonen.

Tilfør de andre ingrediensene og legg på lokket. Lås og se til at ventilen er lokket for at det skal bli trykk i kokeren.

Velg manual og velg high pressure i 15 min.

Etter den er ferdigkokt kan man velge å åpne ventilen for å slippe ut trykk, eller la den stå uten å røre den i ti minutters tid. Da forsvinner trykket. Men åpne ventilen likevel. ( vær alltid forsiktig, slik at man ikke får skader av varm damp )

Fjern lokket og tilsett eventuelt mer smak i ketchupen. Velg Saute Igjen og kok til ønsket tykkelse. Kjør så alt i en blender eller bruk stavmikser for å få en fin og glatt ketchup. ( Ikke bruk stavmikser i multikokeren, men hell over i en bolle eller lignende. Ellers blir belegget i pannen til multikokeren ødelagt

I de to øverste bildene er sauteprogrammet brukt. Først blandet før koking, og så til innkoking etterpå. På det nederste bildet er blandingen satt på trykk-koking.

Så til fremgangsmåte uten trykk-koker:

Stek løk og hvitløk i 3-4 min i en panne/gryte og tilsett de andre ingrediensene. Kok i 30 min under lokk. Ta av lokk og tilsett eventuelt mer krydder. Kok til ønsket konsistens. Kjør blandingen i blender eller bruk stavmikser til ketchupen har en fin og kremaktig konsistens.

Tips: Jeg fikk problemer med å få ketchupen ut av glassflasken. Neste gang bruker jeg et syltetøyglass eller en spruteflaske med god åpning 🙂

God fornøyelse 🙂


Leave a Reply

avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Notify of